Rollo

Design Axel Bjurström

Film

Hur fäller man? Titta på filmklippet

Det mobila fällbordet Rollo (2021) är rejält och stabilt, samtidigt som det är enkelt fälla ihop och rulla i väg. Grundtanken var att skapa ett funktionellt och flexibelt fällbord för offentlig miljö, utan att behöva kompromissa i form och estetik. Ett bord som en person kan hantera ensam, som är enkelt att förflytta och enkelt att fälla upp och ner.

Samtidigt är det tillräckligt robust och stabilt för de tuffa påfrestningar som ett fällbord utsätts för under sin livstid.

Rollo består av rektangulära, runda, halvrunda och trapetsformade fällbord eller former enligt förfrågan och finns i höjd 730 och 900mm. Bordsskivan i trä med hantverksmässiga detaljer där bordet bidrar till en mjuk och varm atmosfär. Det organiska träet kompletteras med några väl avvägda ståldetaljer som löser den funktionella och enkla fällningen. Rollo fälls med ett fjädrande tvåhandsgrepp som gör att bordet är enkelt att fälla och ger maximalt utrymme för karmstolar men som också säkerställer att skivan inte fälls upp av misstag. Bordsskivan är även balanserad så att den fällda skivan alltid står i rakt uppfällt läge. Bord med nedfälld skiva kan sättas ihop och staplas sidledes i varandra.

Bordskivan är i fanerad MDF av ek, ask, björk, standardbetser på ask, vitpigmenterad ek eller ask, laminat (vit, svart ek, björk, ask) och svart desktop. Balk och gavel är i massivt trä, utförande lika bordsskivan. Utförande på bordsskivans raka kantlist följer balk och gavel. Benavslut av metall med ytbehandling av pulverlackad finstruktur i vit (RAL 9016), svart (RAL 9005) alternativt grå (RAL9006/07). Borden är försedda med fyra svarta låsbara hjul.

Tillval till bordet är kopplingsbeslag, bordsfront och olika eluttag. När bord är försedda med eluttag fälls och ställs undan förvaras kablarna i balken som är monterad under bordsskivan. Bordet levereras omonterat. Bengavlarna monteras på bordsbalken. Vid behov kan samtliga delar enkelt demonteras med enkla handverktyg.