Historia

Allt började år 1898 då snickarmästaren Karl Andersson började tillverka välgjorda och hållbara möbler i sitt föräldrahem i byn Berghem mellan Huskvarna och Gränna. Över hundra år senare tillverkar vi kvalitetsmöbler och designmöbler i vår egna moderna fabrik i Huskvarna.

Karl Andersson & Söners historia

Det hela började år 1898 då snickaren Karl Andersson började tillverka möbler i den lilla byn Berghem mellan Huskvarna och Gränna. Karl hade under tidigare år arbetat som gesäll och som färdigutbildad snickarmästare i de stora städerna Stockholm och Jönköping innan han återvände till föräldrahemmet. Här inredde Karl ett av rummen till möbelverkstad. Utrustningen var enkel. En hyvelbänk, en klosåg, en oxhyvel och några småverktyg var det enda som den obändige optimisten behövde för att tillverka chiffonjéer, sängar, soffor, bord och stolar till alla som behövde.

Välgjorda och hållbara möbler

Karl Andersson var känd som en kreativ, sprudlande och initiativrik man som genomförde de flesta av sina idéer. Han lovade högtidligt att endast tillverka "välgjorda och hållbara snickerier". Och ganska snart fick han namnet om sig att vara "den bäste om änskönt den dyraste yrkesmannen i trakten". Karl Andersson och hans hustru Ida fick fem söner och sex döttrar, samt tog sig en fosterson. Fyra av sönerna började efterhand engagera sig i företaget - var och en med sitt ansvarsområde. Karl Anderssons råd till sönerna var: "Håll ihop pojkar så kommer det att gå bra".

Trä som grund, men öppna för moderna material

När företaget successivt växte, överförde man hantverkets tradition och krav på högsta kvalitet till modern stordrift och serietillverkning. Visionen som Karl Andersson och hans söner hade, gäller än i dag. Möblerna ska kännetecknas av hög kvalitet, god funktion och stilren form, där träkänslan ska ha en framträdande roll. I dag använder vi egentillverkad fanerad trälamell eller massivträ i våra möbler. Sedan 2000 har vi även stål och kompaktlaminat som material i vissa av våra möbelserier. HiMacs, det stenliknande materialet började vi använda på hyllan Cerco och bordet Buff 2012.

Carl Malmsten, Børge Mogensen, Göran Malmvall

Genom åren har samarbetena med våra formgivare varit mycket lyckosamma. Många möbler från Karl Andersson & Söner är klassiker och kan bland annat ses på Nordiska Museet i Stockholm. Professorn Carl Malmsten ritade i slutet av 1940-talet möbelserien Visingsö och Vapensmeden åt oss. Vidare på 50-talet ritade den danske arkitekten Børge Mogensen bord-, skåp- och stolserien Øresund. Det var vid denna tidpunkt Karl Andersson & Söner började med industriellt hantverk med lamellträ och fanér. Trots att Børge ritade serien 1955 produceras möblerna än i dag – lika aktuella nu som då. År 1972 skapade Karl Anderssons yngste son Göran Malmvall skåpsserien KA72. Skåpen står i många hem, på kontor och ambassader runt om i världen. Vår första möbelserie med inslag av stål kom år 2000. Då lanserade vi Ulla Christianssons möbelserie Trippo, det karaktäristiska bordet med sina smäckra ben. Samtidigt utvecklade Tony Almén och Peter Gest 2K-skåpet, även den skåpsserien har detaljer av stål.

Karl Andersson & Söner fyller 100 år

1998 var det hundra år sedan Karl Andersson började göra ”välgjorda och hållbara möbler”. Vårt hundraårsjubileum firades med en stor utställning på Länsmuseet i Jönköping och ett kungabesök i Huskvarna. Kung Carl XVI Gustaf kom och besökte fabriken under en minnesvärd dag med en lunch tillsammans med alla anställda och inbjudna gäster i fabrikslokalerna. Huskvarna-fabriken byggde vi ut igen 2003 och sedan dess har vi all tillverkning i Huskvarna.

CSR innan begreppet fanns

Tillsammans med SIDA har vi haft en rad samarbetsprojekt med länder i Afrika, Sydamerika och Indien. I början av 1980-talet hade vi möbelsnickarutbildningar i Huskvarna för personer från Swaziland, Tanzania och Botswana. Ett tiotal personer genomgick utbildningarna. Några år senare var vi och hjälpte till att starta en möbel- och snickerifabrik i Mbeya i det inre av Tanzania. I sex månader var vi på plats och hjälpte till med allt från inköp och leverans av alla maskiner och utrustning till utbildning och uppstart av fabriken. Mellan åren 1995 och 1997 utbildade vi chilenare från snickerifabriken Mueble Sur i Santiago, vilket resulterade i att de under ett antal år tillverkade några av våra möbelserier på licens. 1999-2001 utbildade vi åtta personer från Living Room Lifestyle i Bombay och Goa i Indien. Kurserna handlade om företagsledning, marknadsföring, design och tillverkning.

Möbelmässor

Första gången vi var med på den stora möbelmässan i Milano, Salone Internazionale del Mobile, var 2002. Sedan dess är vi en årlig utställare. Stockholm Furniture Fair  har vi varit med sedan 2000. Vi ställer även ut på Orgatec i Köln, London Design Week och Designers Saturday i Oslo.

Utmärkelser och priser

Under årens lopp har våra produkter fått många utmärkelser och priser. Den inte längre existerande Utmärkt Svensk Form tilldelades skåpet Hommage Josef Frank (1986) som Nordiska Museet köpte in och sedan dess har för beskådan. Även våra bord Tema och Kvadrat i Kvadrat (1987), Prima Vista (1988), Kaskad (1993), Kazetti Office (1997) och Trio (1999) tillsammans med sittmöbelserien Katell (1997) fick utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Elle Interiörs Årets Möbel har vi fått för borden Brygga (2005), Chamfer (2006) och Newton (2010). Newton fick även Nordiskt Designpris 2009. Den senaste av Svensk Forms utmärkelser Design S (Swedish Design Award) tilldelades vårt bord Thinner 2009. Hyllan Level fickformpris år 2012 av tidningen Residence.

År 2009 började vi tillverka produkter i vår nya produktgrupp KA Small. Då presenterade vi vår lilla och geniala bokhyllepinne Piniwini, som fick stor uppmärksamhet på Milanomässan. Nu består small by Karl Andersson & Söner av en mängd små och listiga produkter som Chess, FlipFlop, Knob, ponoq, Piniwini vilka gör vardagen lite enklare och roligare. Som följd av denna satsning var vi med på prylmässan Formex för första gången 2010.

All tillverkning i Huskvarna - än idag

I dag drivs företaget av Karl Anderssons barnbarnsbarn Maria, Sara och Andreas Wadskog. Vi finns i Huskvarna med produktion, kontor och utställning. Totalt arbetar omkring 35 personer på Karl Andersson & Söner med att utveckla och tillverka, från plank och bräder till färdiga möbler. Till sin hjälp har familjen en duktig säljkår och ett fantastiskt gäng tjejer och killar i tillverkningen som gör att Karl Andersson & Söner kan upprätthålla sitt goda rykte att leverera högkvalitativa klassiska trämöbler. Det kommer fortfarande ut "välgjorda och hållbara snickerier" som skickas ut till världens alla hörn från vår lilla fabrik i Huskvarna.

Handmade in Huskvarna. Since 1898.