Pivå

Design Kauppi & Kauppi

Film

Pivå

Pivå (2022) är en serie skulpturala pelarbord i massivträ, som skapar naturliga mötesplatser att samlas kring. Pelarfoten är inspirerad av ståtliga lövträd och den vilsamma formen som bildas precis där stammen övergår till rot och möter mark. Den gedigna foten har en till synes enkel form, men är komplext konstruerad för att vara formstabil och hållbar över tid.

Utgångspunkten är att använda allt material i en planka utan något som helst svinn. Plankan sågas i delar, därefter blandas bitarna och pusslas ihop i flera lager som fräses till sin slutgiltiga form. På så sätt framhävs träets naturliga kulörer, ådringar och blomliknande kärnteckningar, som ger unika mönsterbilder för varje bord.

Kollektionen Pivå omfattar en mängd bordsvarianter för många olika typer av rum, situationer och sammanhang. De största borden är generösa nog för både möten och middagar. De mellanstora borden passar bra i café-miljöer eller som mingelbord. De minsta borden kan användas som soffbord eller som högtidliga piedestaler för växter och utställningsföremål.

Pivå kommer i höjderna 560, 650, 730, 900 och 1050 mm i rektangulära, kvadratiska, runda och ovala former i en mängd storlekar. Skivan är i fanerad MDF med kantlist. Pelaren är i massivträ med metallkärna och foten är i massivträ med plasttassar. Träslagen är ek, ask, standardbetser på ask och vitpigmenterad ek eller ask. Skivan finns även i laminat (vit, svart, ek, ask) och svart desktop. Som tillval till de rektangulära och ovala skivorna finns olika eluttag att välja mellan. Bordet levereras omonterat. Med hjälp av handverktyg är det enkelt att separera samtliga delar av bordet, efter många års användning.