Möbelindustrin klarade krisen!

Publicerad  8/24/2015

Hör hela reportaget på nedan länk!– Det går riktigt bra faktiskt, de senaste månaderna har varit riktigt bra. Vi går in i året med en orderstock som vi inte har haft någonsin, tror jag. Så det är jättekul att jobba, säger Andreas Wadskog på Karl Andersson & Söner i Huskvarna.

Så låter en stolt möbeltillverkare. Möbelindustrin i Sverige studsade tillbaka klart fortare från finanskrisen än möbeltillverkare i andra EU-länder. Branschen låg på samma omsättningsnivå som 2008 redan 2011 men länder som Tyskland och Italien har fortfarande inte hämtat sig helt från krisen.

– Det har varit tungt under några år, men nu ser vi en ljusning. Det har vi sett ett halvår, för antalet uppsägningar har ju sjunkit avsevärt, säger Tommy Andersson som är avtalssekretare i träfacket GS.

Svenska möbelföretag har tagit marknadsandelar i Europa enligt en ny rapport från branschföreningen Trä- och möbelföretagen. David Johnsson som är vd i föreningen har en förklaring till att branschen klarat sig relativt bra.

– De små möbelföretagen sitter inte med någon stor administrativ apparat. De sitter ofta i lokaler som de äger själva på landsbygden som inte är särskilt kostnadsdrivande.

Inför 2014 kan småskaligheten vara mindre bra, fortsätter David Johnsson.

– Sen är det ju så att många av de små möbelföretagen ofta inte ligger på börsen, och det påverkar så klart möjligheten att locka till sig kapital