Historia

Allt började år 1898 då snickarmästaren Karl Andersson började tillverka välgjorda och hållbara möbler i sitt föräldrahem i byn Berghem mellan Huskvarna och Gränna. Över hundra år senare tillverkar vi kvalitetsmöbler och designmöbler i vår egna moderna fabrik i Huskvarna.

Karl Andersson & Söners historia

Det hela började år 1898 då snickaren Karl Andersson började tillverka möbler i den lilla byn Berghem mellan Huskvarna och Gränna. Karl hade under tidigare år arbetat som gesäll och som färdigutbildad snickarmästare i de stora städerna Stockholm och Jönköping innan han återvände till föräldrahemmet. Här inredde Karl ett av rummen till möbelverkstad. Utrustningen var enkel. En hyvelbänk, en klosåg, en oxhyvel och några småverktyg var det enda som den obändige optimisten behövde för att tillverka chiffonjéer, sängar, soffor, bord och stolar till alla som behövde.

Välgjorda och hållbara möbler

Karl Andersson var känd som en kreativ, sprudlande och initiativrik man som genomförde de flesta av sina idéer. Han lovade högtidligt att endast tillverka "välgjorda och hållbara snickerier". Redan då använde han ordet hållbara. Ett ord och tankesätt som har följt oss i fyra generationer och som fortfarande står i vår affärsidé. Ganska snart fick Karl namnet om sig att vara "den bäste om änskönt den dyraste yrkesmannen i trakten". Kvalitet kostar och är inget som vi försöker fuska med. Karl Andersson och hans hustru Ida fick fem söner och sex döttrar, samt tog sig en fosterson. Fyra av sönerna började efterhand engagera sig i företaget – var och en med sitt eget ansvarsområde. Karl Anderssons råd till sönerna var: "Håll ihop pojkar, så kommer det att gå bra".

Trä som grund, men öppna för moderna material

När företaget successivt växte, överförde man hantverkets tradition och krav på högsta kvalitet till modern stordrift och serietillverkning. Visionen som Karl Andersson och hans söner hade, gäller än i dag. Möblerna ska kännetecknas av hög kvalitet, god funktion och stilren form, där träkänslan ska ha en framträdande roll. Sedan 2000 arbetar vi med stål och kompaktlaminat som material i vissa av våra möbelserier. HiMacs, det stenliknande materialet började vi använda bland annat på bordet Buff 2012. Fortfarande ska våra produkter vara välgjorda och hållbara. Och vi arbetar resurssnålt och klimatsmart inom de för möbelindustrin aktuella områden av de 17 klimatmål som FN sammanställt i Agenda 2030.

Carl Malmsten, Børge Mogensen, Göran Malmvall

Genom åren har samarbetena med våra formgivare varit mycket lyckosamma. Många möbler från Karl Andersson & Söner är klassiker och kan bland annat ses på Nordiska Museet i Stockholm. Professorn Carl Malmsten ritade i slutet av 1940-talet möbelserien Visingsö och Vapensmeden åt oss. Vidare på 50-talet ritade den danske arkitekten Børge Mogensen bord-, skåp- och stolserien Øresund. Det var vid denna tidpunkt Karl Andersson & Söner började med industriellt hantverk med lamellträ och fanér. Øresund producerades mellan åren 1955-2019. År 1972 skapade Karl Anderssons yngste son Göran Malmvall skåpsserien KA72. Skåpen står i många hem, på kontor och ambassader runt om i världen. Vår första möbelserie med inslag av stål kom år 2000. Då lanserade vi Ulla Christianssons möbelserie Trippo, det karaktäristiska bordet med sina smäckra ben. Samtidigt utvecklade Tony Almén och Peter Gest 2K-skåpet, även den skåpsserien har detaljer av stål.

Karl Andersson & Söner fyller 100 år

1998 var det hundra år sedan Karl Andersson började göra ”välgjorda och hållbara möbler”. Vårt hundraårsjubileum firades med en stor utställning på Länsmuseet i Jönköping och ett kungabesök i Huskvarna. Kung Carl XVI Gustaf kom och besökte fabriken under en minnesvärd dag med en lunch i fabrikslokalerna tillsammans med alla anställda och inbjudna gäster. Huskvarna-fabriken byggde vi ut igen 2003 och sedan dess har vi all tillverkning i Huskvarna. Under mars 2015 var det dags för ytterligare en ny utbyggnad av fabriken. Det var montering, packning och utlastning som fick större lokaler och en helt ny lastkaj.

CSR innan begreppet fanns

Tillsammans med SIDA har vi haft en rad samarbetsprojekt med länder i Afrika, Sydamerika och Indien. I början av 1980-talet hade vi möbelsnickarutbildningar i Huskvarna för personer från Swaziland, Tanzania och Botswana. Ett tiotal personer genomgick utbildningarna. Några år senare var vi och hjälpte till att starta en möbel- och snickerifabrik i Mbeya i det inre av Tanzania. I sex månader var vi på plats och hjälpte till med allt från inköp och leverans av alla maskiner och utrustning till utbildning och uppstart av fabriken. Mellan åren 1995 och 1997 utbildade vi chilenare från snickerifabriken Mueble Sur i Santiago, vilket resulterade i att de under ett antal år tillverkade några av våra möbelserier på licens. 1999-2001 utbildade vi åtta personer från Living Room Lifestyle i Bombay och Goa i Indien. Kurserna handlade om företagsledning, marknadsföring, design och tillverkning.

Hållbara montrar på möbelmässor

Första gången vi var med på den stora möbelmässan i Milano, Salone Internazionale del Mobile, var 2002. Sedan dess är vi en årlig utställare där. Stockholm Furniture Fair har vi varit med på sedan 2000. Vi ställer regelbundet ut på Orgatec i Köln och Designers Saturday i Oslo. Under åren har vi även varit med på London Design Week, 100% Design i Tokyo och ICFF i New York. Våra mässmontrar är naturligtvis hållbara. Vi återanvänder golv, väggar och annat montermaterial som vi själva har konstruerat för långvarigt användande. Killar och tjejer från fabriken i Huskvarna följer med och bygger upp och monterar ned montrarna efter varje mässa – var i världen den än befinner sig. Vi återbrukar vår monter när de flesta andra företag sliter och slänger mässa för mässa. För oss är det naturligt med återbruk.

Utmärkelser och priser

Under årens lopp har våra produkter fått många utmärkelser och priser. Den inte längre existerande Utmärkt Svensk Form tilldelades skåpet Hommage Josef Frank (1986) som Nordiska Museet köpte in och sedan dess har för beskådan. Även våra bord Tema och Kvadrat i Kvadrat (1987), Prima Vista (1988), Kaskad (1993), Kazetti Office (1997) och Trio (1999) tillsammans med sittmöbelserien Katell (1997) fick utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Elle Interiörs Årets Möbel har vi fått för borden Brygga (2005), Chamfer (2006) och Newton (2010). Newton fick även Nordiskt Designpris 2009. Den senaste av Svensk Forms utmärkelser Design S (Swedish Design Award) tilldelades vårt bord Thinner 2009. Hyllan Level fickformpris år 2012 av tidningen Residence.

Solceller på taket och endast förnybar energi

Vår fabrik i Huskvarna är helt fossilfri. Våren 2018 installerade vi solceller på taket på vår fabrik för att kunna producera egen förnybar energi. Tanken är att vi själva ska producera omkring 10 % av vårt årsbehov via solcellerna. Det motsvarar att närmare 22 ton koldioxidutsläpp undviks varje år. Och när inte fabriken är i gång, säljer vi överskottet till det allmänna nätet. Vår möbelfabrik i Huskvarna drivs endast av förnybar energi från sol, vind och vatten som levereras av Jönköpings Energi.

All tillverkning i Huskvarna - än idag

I dag drivs företaget av Karl Anderssons barnbarnsbarn Maria, Sara och Andreas Wadskog. Vi finns i Huskvarna med produktion, kontor och utställning. Totalt arbetar omkring 35 personer på Karl Andersson & Söner med att utveckla och tillverka, från plank och bräder till färdiga möbler. Till sin hjälp har familjen en duktig säljkår och ett fantastiskt gäng tjejer och killar i tillverkningen som gör att Karl Andersson & Söner kan upprätthålla sitt goda rykte att leverera högkvalitativa klassiska trämöbler. Och lika hållbart och resurssnålt som Karl Andersson arbetade för över 120 år sedan. Det kommer fortfarande ut "välgjorda och hållbara snickerier" som skickas ut till världens alla hörn från vår lilla fabrik i Huskvarna.

Handmade in Huskvarna. Since 1898.